“Sure, I can keep it in the pocket. I don’t have to out-fancy none of these drummers. I can be as funky as I wanna be and on top of that I can even be sloppy about it.” – Questlove

Hoewel ik al lang geen nummer meer heb geschreven met een ‘beat’ eronder, wil ik het er op wagen en de onbetrouwbare maar nooit geëvenaarde ASR10-sampler afjakkeren en laten smelten. Dat is zo gekomen. Ik herbeluisterde onlangs een demo (gitaar en zang) – ik heb zo’n aanzetjes en niemendalletjes rondslingeren voor het geval ik op een dag verweesd en zonder inspiratie voor me zit uit te staren – en op een gitaarriedeltje hoor je me wat meeneuriën. De opname klinkt niet erg goed en het getokkel is ronduit stuntelig. Maar het ding laat mij niet meer los: er zit een oorwurm in de melodie en hoewel het ritme niet lijkt te kloppen, is het ook wel beweeglijk en speels. Het is een rommelig fragment, te kort om een ‘groove’ neer te zetten en voortdurend aarzelend tussen ‘rechttoe rechtaan’ en een ‘funky shuffle’. Maar de zanger is in goede doen en zijn frasering komt niet in het gedrang.

Men moest wat vaker luisteren naar J Dilla & Questlove – kunstenaars en knutselaars. Een kijkje nemen in de keuken. Eigen fouten en onhandigheden goed instuderen. Knippen en plakken – weg van het scherm – niet de juiste timing noch sombere efficiëntie nastreven. De onbetrouwbare ASR10-sampler afjakkeren en laten smelten. Een bemoedigend idee… Er schort van alles aan maar ik zal het nalaten het te verbeteren.

De demo’s waarvan sprake worden afgewerkt en in september verschijnt in eigen beheer een eerste reeks opnames, op C30-cassette en onder de alias (schertsende bijnaam) Tom Cesar Wolf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To respond on your own website, enter the URL of your response which should contain a link to this post's permalink URL. Your response will then appear (possibly after moderation) on this page. Want to update or remove your response? Update or delete your post and re-enter your post's URL again. (Learn More)